Značky

MSM (methylsulfonylmethan) je organická forma síry, běžně se vyskytující v přírodě.
MSM vzniká v oceánu, kde mikroskopický plankton uvolňuje síru do mořské vody, odkud uniká do atmosféry. V plynném stavu reaguje s ozónem a ultrafialovým zářením a vytváří tak dimethylsulfát (DMSO) a DMSO2 známé jako MSM. MSM poté s deštěm dopadá na zem.
MSM umějí v přírodě rozštěpit některé bakterie. Naštěstí také některé z mikroorganizmů žijících v trávicím traktu člověka umějí z organicky vázané síry vytvořit cennou aminokyselinu methionin (případně příbuzný cystein) a další anorganické sloučeniny síry. Podobnou reakci umějí i rostliny, proto methionin přirozeně nacházíme v malé míře i v nich.
Naopak člověk si sám tyto aminokyseliny neumí vyrobit, proto je odkázaný na jejich příjem potravou. V přirozené stravě je methionin obsažen vedle živočišných zdrojů hlavně v kapustě, květáku, brokolici, salátu, chaluhách, v cibuli a ve velké míře v česneku (to poznáme i podle typické vůně syrového česneku) a v dalších.

Hořčík (magnesium) je velice důležitý minerál, který je základem ve více než 280 biochemických reakcí, které nastávají uvnitř našeho těla.
Vlivem stresu (fyzického i psychického) dochází dnes k rychlejšímu vyčerpávání jeho zásob v těle. A kdo z nás může v dnešním přehlučeném a přetíženém prostředí říci, že se stresu prostě vyhne?
Proto i člověk, který dbá na kvalitní a pestrou stravu, často nedostatkem hořčíku může trpět. Zvláště pokud sportuje nebo třeba vykonává fyzicky náročnou práci.