Organické produkty, které pečlivě a s láskou vybíráme pro každého člena rodiny.

3 ZPŮSOBY, JAK PODPOŘIT STÁRNOUCÍ PSY


Věděli jste, že veterináři klasifikují psy velkých plemen starší sedmi let jako seniory? To nejlepší, co můžete pro psího seniora udělat, je být aktivní. Naše řada pro zlatá léta je skvělým způsobem, jak udržet vaše štěně zdravé a aktivní po mnoho dalších let.

Senioři tvoří přibližně 30 % domácích psů v celé zemi. Přestože jsou psí senioři velmi milou skupinou, jsou ve srovnání se svými mladšími kolegy náchylnější k nemocem a problémům s kvalitou života. Z tohoto důvodu vyžadují speciální proaktivní péči.

Mnoho majitelů domácích mazlíčků si neuvědomuje, že většina psů se dostává do kategorie psích seniorů dlouho předtím, než se skutečně "chovají" jako senioři. Veterinární odborníci klasifikují psy jako seniory, když vstoupí do poslední třetiny průměrného věku daného plemene. U větších plemen je to tedy už ve věku od sedmi let. Změny v pohyblivosti, zdraví zubů, zraku a chování jsou některé věci, na které je třeba se zaměřit, když pes dosáhne seniorského věku. 

 

Zde jsou 3 způsoby, jak co nejlépe využít zlatá léta vašeho psa!

1. Naplánujte si pravidelné návštěvy u veterináře

Vzhledem k tomu, že zdravotní stav stárnoucího psa se může rychle měnit, je velmi důležité, abyste ho každých šest měsíců přivedli k veterináři na wellness návštěvu. Veterinární lékař by měl zvážit vyšetření včetně krevních testů, testů na srdeční červy a vyšetření trusu. Váš pes se opět může chovat normálně, ale návštěva veterináře je jediným způsobem, jak se ujistit, že se nepozorovaný zdravotní problém najde a rychle vyřeší. 

2. Všímejte si změn v chování

Jak naši psí senioři stárnou, dochází v jejich těle k mnoha změnám.  Mnozí z nich se budou muset přizpůsobit změnám sluchu a zraku. Někteří psi mohou dokonce začít vykazovat známky kognitivní dysfunkce. To může být pro naše psy překvapivé a nechápou, proč už neslyší nebo nevidí tak dobře jako dříve. Změny smyslů, bolest nebo jiné onemocnění mohou u psů dokonce vyvolat úzkost.

Když si u svého staršího psa všimnete změn týkajících se mentálního vnímání, chování, sníženého zraku nebo sluchu, je důležité je probrat s veterinárním lékařem, jakmile se objeví. Doplňkem stravy speciálně vyvinutým na podporu duševní bdělosti a klidného chování starších psů je GOLDEN YEARS Calm & Confident. Účinné látky, včetně klinicky ověřeného Sharp-PS Green, společně podporují zlepšení poznávacích schopností a klidné chování psů. GOLDEN YEARS Clear & Bright obsahují trojici antioxidantů, které podporují zdraví očí a zrak stárnoucích psů.

3. Udržujte je aktivní

Aktivity a hádanky, které denně stimulují mysl vašeho psího seniora, jsou skvělým způsobem, jak podpořit jeho sebedůvěru, poznávání a radost ze života. Toho lze dosáhnout prostřednictvím hádanek s psími potravinami, her, jako je schovávaná a tréninků agility.

Při těchto aktivitách mějte na paměti problémy, které mohou mít, například nepohodlí kloubů a dbejte na to, aby se během aktivit duševního obohacení cítili pohodlně. Jedním z tipů je umístit starší psy během hádanek s krmivem na protiskluzové podložky s gumovou zadní stranou, aby bylo méně pravděpodobné, že uklouznou nebo se zhorší jejich zranění.

Spolupráce s veterinárním lékařem na podpoře zdraví a štěstí vašeho staršího psa je velmi důležitá. Každý pes je jedinečný, ale aktivní přístup ke zdraví vašeho psího seniora je nejlepší způsob, jak ho udržet zdravého a šťastného po celou dobu jeho zlatých let!

Podrobné informace o doplňcích Golden years naleznete zde. Náš pejsek Maxíček tuto řadu užívá a velmi si ji pochvaluje. :-)

Autorka:
Dr. Monica Tarantino je veterinární lékařka pro malá zvířata se zaměřením na starší a geriatrická zvířata.  Pracuje jako praktická lékařka a primářka na klinice v oblasti Charlotte v Severní Karolíně, kde ji najdete při ošetřování nemocných psů a koček, provádění stomatologických zákroků, operací a preventivní medicíny.

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz